Özet
Kripto paralarda alım ve gönderim işlemlerinin kaydedildiği sanal kayıt defteridir.
Kripto paralara ilgi duyan herkesin en az bir defa dahi olsa işittiği adeta mucizevi bir kavram var : Blokzincir ya da Blockchain.
Bu yazımızda sizlere blokzincir nedir, blokzincir teknolojisinin önemi nedir, geleceği nasıl şekillendirebilir sorularının yanıtını paylaşmaya çalışacağız.
İçerik Listesi
Blokzincir Nedir?
Blokzincir; merkezi bir otoritenin olmadığı(bankalar, devlet kurumları vs.), yapılan tüm işlemlerin, sisteme dahil olan ve ilgili varlığın(örn: Bitcoin) blokzincir uygulamasını bilgisayarında bulunduran herkes tarafından şeffaf bir biçimde takip edilip kayıt altında tutulduğu bir yazılım teknolojisidir.
Blokzincir Teknolojisinin Faydaları Nelerdir?
Blokzincir teknolojisinin en önemli, en büyük faydası; herhangi bir karar vericiye olan ihtiyacın ortadan kaldırılmış olmasıdır.
Yapılan işlemler, gönderilen ve alınan varlıklar, hangi hesapta hangi işlemlerin oluşturulduğu vb. tüm unsurlar şeffaf bir biçimde merkeziyetsiz olarak sistemde kayıtlı kalmaktadır.
Blokzincir teknolojisinin sunduğu bu avantajın nasıl işlediğine daire detaylı bilgi ” Mining(Madencilik) Nedir? ” adlı yazı dizimizde anlatılmıştır.
Blockchain Güven Ortamı Sağlar
Blokchain teknolojisinin sunduğu bu imkanlarla beraber gelecek yıllarda her türlü “güven gerektiren” işlem sanal ortamlarda yürütülebilir hale gelecektir. Örnek vermek gerekirse;
Siz bugün evinizi satmak istediğiniz zaman, satış işlemini gerçekleştirebilmek için notere, tapu ve kadastro müdürlüklerine ihtiyaç duymaktasınız. Bir satışın resmi olarak gerçekleştiğini beyan edebilmek, hak sahibi olabilmek için bu sistemlerin sunduğu ” güven ” hizmeti şu an için gerekli durumdadır.
Ancak yakın gelecekte tüm bu yapılara ihtiyaç kalmadan; satışın çevrimiçi yani internet üzerinden gerçekleştirilebilmesi mümkün hale gelecek. Çünkü bir insanın elindeki varlığını bir başkasına sattığının ispatı için gereken güven mekanizması, bu işe uygun olarak oluşturulmuş bir blokzincir yapısı üzerinde herhangi bir merkezi otoritenin onayına gerek kalmaksızın( ya da merkezi otoriteler denetiminde ) işler hale gelmiş olacak.
Örneğin, Ethereum ağının ERC20 protokolünde gerçekleşen işlemler, kullanıcılar arası transfer edilen Token’ların akıllı kontratlar ile kişiler arasında sorunsuz aktarımını sağlayabilmektedir. Madenciler sürecin onay işlemlerini yürütürken, tüm süreç Etherscan.io adresinden izlenerek doğrulanabilir.
Blockchain Aracıları Ortadan Kaldırır
Bu aktarımların hiçbirinde, herhangi bir insanın, kurumun, kuruluşun onayına ihtiyaç duyulmazken süreci doğrulayan tek gerçeklik; doğrulama işlemi için gereken işlem kapasitesidir. Bu işlem kapasitesi de, madencilerin, mining işlemi için kullandıkları cihazlarının işlem gücüyle ilintilidir.
Vakit Ayırdığınız İçin Teşekkürler.