Özet
Mining yani kripto para madenciliği; miner(madenci) adı verilen kişiler tarafından gerçekleştirilen bir doğrulama süreci işlemidir.
İçerik Listesi
Bitcoin Ağı ( Bitcoin Network )
Mining(kripto para madenciliği) kavramının anlaşılabilmesi için bu sistemi var eden temel yapının yani Bitcoin‘in, bu yapıyı nasıl inşa ettiğini anlamak gerekir.
Bitcoin; işlemlerinin kusursuz gerçekleşebilmesi için, işlemlerin yürütüldüğü bir ağa ihtiyaç duyar. Bu ağ; Bitcoin Network ( Bitcoin Ağı ) adını taşır.
Bitcoin Ağı; Bitcoin’i var eden Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin’in belli koşullar yerine getirildiği takdirde üretilip, kişiden kişiye sorunsuz ve güvenilir biçimde gönderilebilmesi için oluşturulmuş bir blok zincirden (blockchain) oluşur.
Blokzincir ( Blockchain )
Bitcoin Ağı’nı var eden Bitcoin blokzincir yapısının çalışma mantığı şu şekildedir :
Block 10-11-12 : Kaçıncı blok olduğu
Prev_Hash : Önceki blokun şifrelenmiş halidir.(hash = Girilen veriyi şifreleyip sabit uzunlukta bir çıktıya dönüştüren matematiksel işlem sonucu.)
Timestamp : Blokun oluşturulduğu zaman damgası
Tx_Root : Belirli sayıda bilgi içeren şifrelenmiş veri seti
Nonce : Rastgele bir sayı
Tx0-1-2-3 : Transaction yani işlem numaraları.
Grafikteki kelimeleri açıkladıktan sonra buradaki işlemi kısaca anlatalım.
10. blokta, 9. bloğun şifrelenmiş hali, 10. bloğun oluşturulma tarihi, içeriğindeki tüm işlemlerin şifrelenmiş veri seti ve rastgele bir sayı bulunmakta. 11. blokta ise bu bloğun oluşum evresi paylaşılmış. Bu süreç şu şekilde işlemekte :
- “Tx0” işlemi “Hash0” ile şifrelenmiş.
- “Tx1” işlemi “Hash1” ile şifrelenmiş.
- “Tx0 ve Tx1” işlemlerinin şifrelenmiş “Hash0 ve Hash1” işlemleri “Hash01” işlemiyle birleştirilerek şifrelenmiş.
- “Tx2 ve Tx3” işlemleri için de “Hash2 ve Hash3” şifrelenmeleri uygulandıktan sonra “Hash2 ve Hash3” yeniden şifrelenerek “Hash23” şifrelenmesini oluşturmuş.
- “Hash01 ve Hash23” birlikte 11. bloğun “Tx_Root’una” eklenmiş. Birleşen bu işlemlerin tümü 11. bloğun veri setini oluşturmuş.
- Belli bir işlem sayıyla beraber veri seti oluştuktan sonra blok tamamlanmış.
Madencilik ( Mining )
Tam bu süreçte, madenciler devreye girip bloğun içindeki karmaşık şifreleri çözmek için CPU, GPU, Asic Miner gibi araçların işlem gücünü kullanarak kazı işlemini başlatmaktadır.
Bloktaki şifreler çözüldükten sonra blok ödülü elde edilir(2020 itibari ile 6,25 BTC). Çözüm işlemiyle beraber tüm veriler blok zincir(blockchain) adı verilen dağıtık ağ defterine kaydolur ve 11. blok üzerinden süreçler tekrarlanır.
Tüm bu bilgilerden elde edilen kısa sonuç;
Kullanıcı işlemlerinin şifrelenerek bloklar haline getirilmesinin ardından bu blokların çözümü ve blokzincirine kaydı için gereken işlem gücünü sağlayan, bu süreçler ile ilgilenen ve şifreleri çözdükçe işlemleri “onaylayıp, blokzincir defterinde kayıtlı hale getiren” kişilerin yaptığı işlemin adına; mining (kripto para madenciliği) denmektedir.